Pozovite Nas 063 80 30 721
Radno Vreme 8.00-18.00
Stojana Matića 11/a 11000 Beograd
Close
Stojana Matića 11/a 11000 Beograd
063 80 30 721 office@hristos.rs
Saveti za štednju novca na računima za grejanje

Klasično grejanje

• Često su radijatori prekriveni iz estetskih razloga što rezultira smanjenjem njegovih performansi. Vazduh mora slobodno cirkulisati oko radijatora 15-20cm sa svake strane. Što je vise slobodnog prostora ima sa svake strane,to je i njegov učinak u grejanju prostora veći.
• Ukoliko farbate radijatore, koristite farbu otpornu na visoku temperaturu koju radijator oslobađa. Vodite računa i o tome da višestruki slojevi farbe mogu predstavljati izolator, te ce manja količina toplote dospeti u prostoriju.
• Postoji lak i brz nacin da se poveća efikasnost radijatora tako što se stavi iza ploča od aluminijuma koja reflektuje toplotu od radijatora.
• Dobra incesticija koja štedi energiju i smanjuje troskove je kupovina programabilinog termostata. Na taj način možete programirati uređaj da greje onda kada Vam je potrebno. Može namestiti termostat da isključi grejanje kada nema nikoga a da počne sa zagrevanjem pre nego sto stižete u prostor koji treba zagrejati.
• Ukoliko smanjite temperaturu svaki dan za samo jedan stepen na 8 sati, to ce umanjiti račun za 10%.
• Vrlo je isplativo ugraditi kotao i gorionik nove generacije. Stari kotlovi i gorionici su imali iskorišćenost energije 56-70% dok je kod nove generacije to 95% a kod nekih modela to ide i do 104% ( kod individualnih jedinica ).
• Ugradnja novog kotla i gorionika može redukovati emisiju gasova i zagađenja koje se emituje u atmosferu za oko pola.
• Ugradnja novih sistema grejanja, ili dogradnja starog moze povećati efikasnost grejanja za 56-90% u kući koja se nalazi u umerenom klimatskom pojasu, stedeci Vam 1.5 tona goriva godišnje.
• Ne stavljajte nikakve predmete na radijatore, kako zbog mogućeg požara, a tako i zbog smanjenja efikasnosti grejanja.
• Obavljajte redovan servis sistem grejanja jednom ili dva puta godišnje ( pre početka i po završetku grejne sezone ). Održavanje treba da Vam obavlja stučno i ovlašćeno lice.

Podno grejanje

• Ako imate podno grejanje, održavajte konstantnu temperaturu 24 sata denevno čak i onim delom dana kada niste kod kuce. Ukoliko odsustvujete vise od tri dana temperaturu smanjite na 16°C, kada se vratite termostat namestite na željenu temperaturu. Razlog za ovo je velika inertnost ovakvog sistema grejanja ( da bi se postigla željena temperatura potreban je izvestan period ), kao i ekonomičnost ( mnogo više energije se utrosi da bi se hladna prostorija zagrejala, nego sto se utroši na dogrevanje prostorije u kojoj je temperatura bila malo snižena).
• Podovi treba da su prekriveni tepisima zbog efikasnosti utroška energije, kao i smanjenja rizika od pregrevanja poda i njegovog oštećenja.
• Nikako ne bušite rupe u podu.
• Redovno odrzavajte sistem jednom godišnje. Održavanje treba da rade iskusni profesionalci.

Mermerni radijatori

• Ako imate mermerne radijatore, održavajte konstantnu temperaturu cak i onda kada niste kod kuće. Kada niste kod kuće vise od tri dana termostat podesite na 16°c. Kada se vratite termostat vratite na željenu temperaturu. Razlog zbog kog je to potrebno je velika inertnost ovog sistema grejanja ( potrebno je određeno vreme da sistem podigne temperaturu ) kao i ekonomičnost ( energija koja je potrebna da se hladan prostor ugreje na odredjenu temperaturu je veca od energije utrosene na održavanje temperature od 16°C ).
• Nikad ne prekrivajte radijatore ( na primer odećom,…).
• Ako zelite da očistite telo radijatora, činite to isključivo suvom krpom i samo onda kada je radijator isključen i hladan.
VAZNO: prilikom prvog uključivanja radijatora svake sezone ispoštujte sledeću proceduru:
a. Uključite radijator da radi 30minuta
b. Isključite radijator na 30 minuta
c. Ponovo ga uključite i ostavite da radi 60 minuta
d. Ponovo ga isključite na 60 minuta
e. Sada je Vaš radijator spreman, uključite ga i ostavite da normalno radi.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *